Gadebørn i Nairobi

Gadebørn i Nairobi

Gadebørn i Nairobi 1536 1152 100% for Børnene

Dataindsamling om gadebørn i Nairobi

På landsplan anslåes der at være mellem 250-300.000 gadebørn i Kenya. I Nairobi alene er der mellem 60-70.000 børn der lever på gaden. Størstedelen af disse børn er mellem 11 og 15 år gamle.

I 100% for Børnene er det afgørende at vi belyser og tilegner os viden om vores målgrupper. Derfor støttede vi to socialrådgivere, Sarah og Peter, med at komme til Kenya og samle data ind om gadebørn med fysiske funktionsnedsættelser i Nairobi.

Hvad drev os? Når man bevæger sig rundt i gadebilledet i Nairobi, er det ikke til at undgå at se børn sidde i vejkanten og tigge om penge. Man lægger også hurtigt mærke til, at flere børn har forskellige former for fysiske funktionsnedsættelser. Under vores praktik i Nairobi i 2021-2022 kunne vi ikke undgå at tænke over, hvordan disse børn ender i sådan en situation. Hvilke mekanismer gør, at børn lever sådan et liv? Derfor valgte vi at tage tilbage til Nairobi og undersøge netop hvilke forhold, der kan ligge til grund for dette.

Peter Severin Byrsting & Sarah Juul Schmidt- Uddannet socialrådgivere og tidligere praktikanter gennem 100% for Børnene

Hvad fandt vi ud af?

Dataindsamlingen viser at størstedelen af de børn og unge der bor på gaden, og har fysiske funktionsnedsættelser, har fået dem af livet på gaden. Det kommer sig ofte af ikke at have adgang til den rigtige hospitalshjælp når de er kommet til skade, eller hvis der opstår sygdom. Derfra forværres mindre skader, og giver store fysiske og mentale konsekvenser for denne gruppe børn og unge.

Dataindsamlingen viste også, at mange af disse børn og unge selv flygter eller aktivt bryder kontakten med deres familier. Dette gør de af mange forskellige årsager, men det, der går mest igen, er svigt i familien, vold i hjemmet, misbrug af børnene, at miste sine forældre, og alkohol- eller stofmisbrug hos forældrene. Derudover er fattigdom en gennemgående faktor, som har betydning for mange af de ovenstående årsager. Faktisk er familierelaterede problemer og fattigdom ifølge Moses Mathenge, socialarbejder i APDK (Association for the Physically Disabled of Kenya), nogle af hovedårsagerne til, at børn ender på gaden. The reasons for street children ending up on the streets are number one, family. Number two, poverty. Number three, company

“When the car hit me they bribed me with 3800 ksh for not telling. To me it was
a good deal (..) The man that hit me said I was okay and the damage was not that bad”- Ung dreng på 17 år

“I joined the street at age 10 (..) because there’s no schooling, nothing at home. (…) My father and mother used to have a lot of wrangles because of lack of resources. They were not in a better position to support me. ” – Ung pige på 14 år

Hvad gør vi så herfra?

Vores fokus: I 100% for Børnene arbejder vi for børnebeskyttelse og inden for børnebeskyttelsesnetværket. Dette betyder, at vi er engagerede i at minimere risikoen for, at børn i fremtiden skal ende på gaden. Derudover arbejder vi for forebyggelse. Vores vision er en fremtid, hvor alle børn og unge har lige muligheder og ikke er i fare for at ende på gaden. Dette opnås gennem forebyggende tiltag og støtte til udsatte familier.

Vores aktuelle projekter: I forbindelse med disse ambitioner har vi aktuelt to projekter finansieret af CISU, som arbejder for lige vilkår for børn og unge. Det første projekt sigter mod at etablere et børnebeskyttelsesnetværk i Kenya, inspireret af det børnebeskyttelsesnetværk, vi har i Danmark. Dette gør vi i samarbejde med Nepal, hvor begge lande kan udveksle erfaringer og kompetencer med hinanden. Projektet skal også se ind i den nye care reform, der er blevet implementeret i Kenya. Dette skal sikre, at de lokale organisationer kan blive styrket, og på den måde samarbejde om at forbedre forholdene for børn i Kenya.

Det andet projekt involverer vores partner APDK, der aktivt deltog i dataindsamlingen. APDK arbejder dagligt på at forhindre, at børn ender på gaden og udvikler permanente funktionsnedsættelser. Projektet fokuserer på at støtte regeringens fremtidige implementering af Care reformen og sikre, at den også adresserer behovene hos børn og unge med handicap. Care reformen i Kenya skal over de næste 10 år arbejde på at styrke udsatte familier og lokalsamfundet til at give bedre omsorg for Kenyas børn. APDK arbejder også aktivt på at tale med forældre om deres ansvar i familien og rådgiver familierne om de problematikker, de møder. Her skal civilsamfundet også inddrages og støtte op om beskyttelsen af udsatte børn, da man i Kenya ser på en fremtid, hvor udsatte børn ikke skal ende i institutioner, men i pleje hos familier.

da_DK