Rap i Århus


Money, flexing and girls

Money, flexing and girls… Sådan beskrives en af de rap-sange som en ung fra Århus er i gang med at skrive. Snakken falder dog også på Verdensmålene, pigers rettigheder i Ghana og fængsledes vilkår i Zambia.

Sammen med Ubumi Prisons Initiative har vi et ønske om at engagere unge århusianere i udviklingsarbejde og FN’s Verdensmål. Med udgangspunkt i en række kreative produktioner skabt af unge i Zambia, Ghana og Kenya skal deltagerne i workshopforløbet spytte rim over temaerne ‘At være på kanten af samfundet’, ‘Stigmatisering og diskrimination’ og ‘At mangle en stemme’.

Det tæller f.eks. fotobogen og øvelseshæftet Position, hvor billeder og beretninger om gadebørn i Ghana fortæller om livet på kanten af samfundet, om samfundets holdninger til gadebørn og om at give de unge på gaden en stemme.

Temaerne er udvalgt på baggrund af de både lokale og globale problemstillinger, som vi og Ubumi arbejder med. Det drejer sig for eksempel om fattigdom, høj arbejdsløshed blandt unge, dårlige uddannelsesmuligheder og ulighed mellem kønnene, som alt sammen relaterer sig til flere af FN’s Verdensmål.

I løbet af workshopforløbet vil de unge i Århus få kendskab til konkrete rap-værktøjer som rim og flow, og også lære at inddrage poetry slam og storytelling som en kreativ måde at udtrykke sig selv på. Her kommer Rapolitics ind med deres kyndige coaches og storytellers.

Workshopforløbet kommer til at involvere mellem 50 og 60 unge drenge og piger i alderen 13-20 år fra tre udvalgte boligområder i Århus. Den første del af forløbet allerede er skudt i gang i Vejby Vest. Projektet involverer også boligsociale medarbejdere. Håbet er, at forløbet skal munde ud i, at deltagerne kan optræde med deres produktioner til et event, som vil være åbent for alle de øvrige beboere i området.

Projektet er finansieret af Engagementspuljen under CISU – Civilsamfund i Udvikling

Rap fra Ghana

Gadebørnene fra Ghana har også produceret en rap-sang om fællesskab. Den bruges i forløbet til at tale om, hvordan kreative udtryk kan være en måde at give udsatte børn og unge en stemme.

da_DKDANISH