Børn og unge på lossepladser

For mange børn i Kenya og Ghana får ikke mulighed for at komme ud af de slumområder, de er født ind i. For mange børn ender med at leve af det samme arbejde som deres forældre – heriblandt at samle skrald på lossepladser.
Det vil vi ændre på.

Børnene i Kibarani – et af Kenyas hårdeste slumområder

Vores skoleprojekt i Kibarani slum var organisationens første. Dengang var der ingen skole i området – og mange af børnene arbejdede på lossepladsen med deres forældre for at sikre indtægt til familien. Kibarani er et ekstremt fattigt slumområde udenfor Mombasa. De fleste af de familier, som bor her, finder deres mad og indtægter på den nærtliggende losseplads.

Der en rammende forskel på de børn, der går i skole, og de der ikke gør. De børn, der har skolen som et helle er mere udadvendte og bedre ernærede.

Kritisk selvstændig tænkning som et alternativ til udenladslære er vigtigt for bl.a. den demokratiske proces som kræver, at de har lysten og styrken til at være medskabere af det samfund, de lever i – at de ikke blot er autoritetstro men tør og kan tage et personligt valg. De fleste på og omkring losseplads stemmer ikke til politiske valg hvilket vil sige, at de ikke er repræsenteret i de beslutninger som påvirker deres liv.

Samtidig opnår børnene selvtillid i kraft af de nationale eksamener og årlige translokationsfester, hvor deres resultater bliver fejret sammen med lærere og familie. Vores ambition er at sikre skolen som et fortsat fristed for børnene, som på sigt kan rumme endnu flere børn – og have mere plads til kreative og kunstneriske initiativer i undervisningen.

Samarbejdet mellem 100% og vores lokale partner Sct. Patrick er blevet stærkere år for år.
Sammen har vi opnået følgende positive resultater:

Et næringsrigt måltid mad til 250 børn dagligt

Nye klasselokaler til børnene

Støtte til lærerlønninger

Støtte til kvartalssundhedstjek af børnene på skolen


Børn og unge på gaden i Ghanas hovedstad Accra

“Den ghanesiske befolkning skal anerkende gadebørns krav på rettigheder og tage ansvar for dem,”

mener Camilla Legendre, 100% for Børnenes daglige leder.

100% for Børnene og Catholic Action for Street Children (CAS) har i en årrække haft et partnerskab for at synliggøre og styrke rettighederne blandt Accras mange gadebørn. CAS er en central spiller i forhold til gadebørn i Accra, primært i form af direkte serviceydelser rettet mod gadebørn. I samarbejdet 100% for Børnene har CAS lagt en større indsats i, at ændre offentlighedens holdning til gadebørns situation. Dette arbejde har været finansieret af CISU – Civilsamfund i Udvikling. 

Det vigtigste mål med projektet er, at de rette ansvarlige (den ghanesiske stat) får opbygget motivation, kapacitet og netværk, i forhold til i stigende grad selv at tage ansvar for gadebørnsproblematikker i Accra, suppleret af NGO indsatser.

Projektet har også givet gadebørnene en stemme gennem medier og kampagneaktiviteter, hvor de har fået mulighed for selv at dele deres stærke beretninger om vilkårene og livet på gaden. Flere af børnene har et hårdt og farligt arbejde på lossepladsen Agbogbloshie i Accra, hvor drengene på billedet også befinder sig. Abass viser stolt sit certifikat frem, som han har fået for sin indsats i vores peer-to-peer program, hvor ældre gadebørn oplæres i rettighedsarbejde på gadeplan.

Ældre gadebørn bliver dermed et styrket ’talerør’ i ønsket om statslig anerkendelse af gadebørnsproblematikker – men også en vigtig støtte for yngre gadebørn.

da_DK